"Chlupacky" - zapékané chlupaté knedlíky s masem

  • "Chlupacky" - zapékané chlupaté knedlíky s masem

  • "Chlupacky" - zapékané chlupaté knedlíky s masem

Ingredience:

500 g Veprový bucekbez kosti, plecko, krkovicka nebo i kure, prípadne uzené maso - dle chuti
Sul
Pepr mletý- není nutný
Drcený kmín(ne mletý) - dle chuti
Sádlo ()
1 ks Cibule

Chlupaté knedlíky (drbáky)::

500 g Brambory moucné , oloupané, nastrouhané
1 ks Vejce
Sul
140 g Polohrubá moukadle potreby, cca

Zelí::

350 g Kysané zelí 300 -
Sul
Cukr
1 ks Cibule
Olejnebo sádlo

Postup:

Maso nakrájíme na kostky nebo nudlicky, osolíme a okmínujeme nebo opepríme. Cibuli pokrájíme, dáme do pekácku nebo zapékací mísy, na ní položíme maso, trochu podlijeme, jestli máme libové maso (plec) pridáme i trochu sádla, zaklopíme a dáme péct do predehráté trouby na 200 stupnu na 40 minut, pak odklopíme a dopeceme domekka dozlatova. Dle potreby promícháme a podléváme. Pecené kure mužeme použít klidne i zbylé, klasicky upecené dle vlastního zvyku. Uzené maso, napríklad rolovanou plec, krkovicku, moravské uzené... jen pokrájíme na kosticky a krátce orestujeme na osmažené cibuli.
Zelí: okapané zelí dáme do hrnce s doružova osmaženou cibulí, osolíme, osladíme dle chuti a pod poklicí podusíme domekka cca 10 minut. Podlévat nemusíme, cukr ze zelí uvolní vody dost.
Chlupaté knedlíky: dáme si varit hrnec s osolenou vodou a než se voda zacne varit, oloupané brambory nastrouháme do mísy, osolíme, pridáme vejce a mouku. Vše dobre promícháme a z testa mokrou nebo mastnou lžící odebíráme menší cásti, ze kterých za pomoci dvou lžic deláme noky, které ihned házíme do vroucí vody. Já nejradši lžící rozdelím testo na zhruba stejne velké dílky, které pak v mokré ruce zpracuji do noku. Prijde mi to rychlejší a jednodušší.
Strouhat brambory mužeme jak na jemném nebo na hrubém struhadle, nebo zkombinovat pul na pul. Na jemném struhadle je hmota kompaktnejší, ale z hrubého mi prijdou chutnejší. Zlatá strední cesta je ta kombinovaná :-)
Množství mouky záleží na druhu brambor. Nejlepší je udelat jeden nok udelat na zkoušku. Zjistíme tak jestli se nerozvárí (pridáme mouku) a taky dobu varu. Doba varení: po vyplavání na hladinu necháme noky ješte krátce povarit a pak je cedníkem vyndáme a necháme okapat.
K pecenému masu pridáme okapané noky, vše promícháme, aby se nám noky omastily výpekem a vše vložíme do trouby bez priklopení dopéct ješte na 10 minut. Pak podáváme s dušeným zelím.
Pokud nechceme maso s noky zapékat, nemusíme. Mužeme vše podávat i bez zapecení. A pokud chceme, mužeme naopak zapéct i se zelím, které vmícháme k masu a následne nasypeme i noky.

Zajímavé odkazy

0 Komentářů

Napište komentář

Jméno

Email

Jakým dnem začíná týden?