"Mrkváky" - kynuté buchty s mrkví

  • "Mrkváky" - kynuté buchty s mrkví

  • "Mrkváky" - kynuté buchty s mrkví

  • "Mrkváky" - kynuté buchty s mrkví

  • "Mrkváky" - kynuté buchty s mrkví

  • "Mrkváky" - kynuté buchty s mrkví

Kynuté testo:

500 g Hladká mouka
250 ml Mlékocca
1 ks Žloutek
2 lžíce Hnedý rum
80 g Cukr krupice
1 ks Vanilkový cukr
30 g Droždí
80 g Máslorozpuštené, vlažné
2 špetka Sul
1 lžicka Citronová kura

Nápln:

500 g Mrkev- hrube
1 ks Vanilkový cukr
Cukr krupicedle sladkosti mrkve
Citronz 1 citronu
Skorice - mletá

Dále:

5 lžíce Hnedý rum
3 lžíce Máslo
Mouckový cukr

Postup:

Mouku dáme do mísy, pridáme sul, cukry a kuru, promícháme, uprostred udeláme dulek, do nej rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou mléka. Trochu promícháme a necháme vzejít kvásek. Poté pridáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké nelepivé testo, které necháme na teplém míste pod uterkou kynout asi 45 minut. Pak znovu testo propracujeme, rozdelíme na stejne velké dílky, které plníme vychladlou mrkvovou náplní, pevne uzavreme, spojem pokládáme na vymaštený plech a necháme ješte krátce nakynout. Vložíme do predehráté trouby na 170 stupnu a peceme dozlatova. Po upecení ihned potreme rozpušteným máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme.
Mrkvová nápln: Pul kilogramu nastrouhané mrkve podusíme pod poklicí domekka se lžící másla, lžickou skorice, štávou a kurou (jen žlutá cást!) z jednoho citronu, vanilkovým a krupicovým cukrem. Dle potreby mužeme trošku podlít vodou. K dušené mrkvi mužeme pridat hrst v rumu mácených rozinek nebo brusinek nebo jedno velké nastrouhané jablko.
Na „mrkváky“ mužeme použít i bramborové testo (recept: Bramborový venec II.)
Podáváme jako sladký hlavní chod, svacinu nebo ke káve a caji.

Zajímavé odkazy

0 Komentářů

Napište komentář

Jméno

Email

Jakým dnem začíná týden?