"Low Temperature" - Roastbeef

  • "Low Temperature" - Roastbeef

Ingredience:

750 g Hovezí roštená
100 g Máslo prepuštené , popr.obycejné
1 špetka Sul
1 špetka Pepr mletý
1 lžíce Dijonská horcice
1 špetka Tymián

Postup:

Predstavím zde velmi jednoduchý a fantastický recept na roastbeef (nebo chcete-li: rostbíf), upravený podle ne zcela všední metody varení pri nízké teplote. Co budeme krome uvedených ingrediencí potrebovat je bud fantastický odhad, na který se ovšem nedoporucuji spoléhat, anebo teplomer na maso ci nejlépe troubu s termosondou.
Nejprve maso omyjeme, osušíme a poté nekolikrát nakrojíme tukovou vrstvu, aniž bychom ovšem pritom nakrojili maso! Poté maso ze všech stran osolíme a opepríme. Dle libosti jej mužeme ješte potrít smesí korení vlastní volby; (já bych na tomto míste chtel vrele doporucit vetrít trochu tymiánu s dijonskou horcicí. Kdo chce, muže své okorenené maso nechat ješte nejakou dobu odležet, není to však nezbytne nutné). Následne si rozpálíme troubu na pouhých 80 °C (spodní a horní ohrev!). V mezicase maso prudce opeceme ze všech stran na prepušteném másle, (kdo se nebojí prepalování, muže použít i obycejné máslo). Toto opékaní by melo v závislosti na velikosti masa trvat celkove 7-15 minut. Poté si dáme do trouby nádobu na odkapávání tuku a maso položíme prímo na rošt (uprostred trouby)! Nyní je i vhodný cas zapíchnout doprostred masa teplomer na maso ci termosondu (a v takovém prípade nastavit vypnutí trouby pri dosažení teploty 57 °C). Maso peceme pri konstantní teplote 80 °C tak dlouho, až než teplota uprostred dosáhne 57 °C, to také znamená, že do té doby troubu neotevíráme. Pri vetším kusu masa, treba pro menší hostinu o deseti až dvanácti lidech, tj. cca 2,5 kg, to muže orientacne trvat 5-6 hodin, máte-li naopak velmi malý kus, treba pro dve až tri osoby, dejme tomu 0,5 kg, pak to muže trvat treba i jen cca 2,5 hodiny. Z tohoto duvodu skutecne doporucuji se rídit jen a jen vnitrní teplotou masa.
Pro informaci: správný roastbeef má být uvnitr ružový a upecený na stupen medium, cemuž odpovídá uvedená teplota.
Po upecení maso vyjmeme z trouby a nakrájíme na tenoucké plátky, tlouštkou pripomínající plátky šunky. Roastbeef mužeme podávat teplý, vlažný ci studený. Podává-li se teplý, muže být vhodná treba i nejaká jednoduchá „Sauce béarnaise“. Vhodnou prílohou mohou být napr. opékané ci jinak upravené brambory. Kdo podává Roastbeef studený ci vlažný, muže jej podávat na zpusob švédského stolu spolu s jednohubkami ci chlebícky.

Zajímavé odkazy

0 Komentářů

Napište komentář

Jméno

Email

Jakým dnem začíná týden?