"Budáky" - švestkové bochánky (buchty)

  • "Budáky" - švestkové bochánky (buchty)

  • "Budáky" - švestkové bochánky (buchty)

Testo:

500 g Polohrubá mouka
2 ks Vanilkový cukr
1 lžicka Citronová kura
Sul na špicku lžicky
2 ks Žloutek
1 kostka Droždí
250 ml Mléko
125 g Hera - rozpuštená
2 lžíce Hnedý rum

Dále:

Rozšlehané vejce na potrení
Mouckový cukr na posypání
500 g Švestky - vypeckované, pokrájené, cca
Skorice - mletá
Cukr krupice
Maková nápln - podušený mák s mlékem a cukrem
Tvarohová nápln - oslazený tvaroh cukrem, smíchaný se lžící vanilkového pudinku nebo vajícka

Postup:

Polohrubou mouku v míse smícháme s vanilkovým cukrem, solí a citronovou kurou. Ve stredu mouky udeláme dolícek, do kterého rozdrobíme kostku droždí, posypeme vanilkovým cukrem, zalijeme malým množstvím vlažného mléka a mírne promícháme.
Až droždí vzejde a udelá kvásek, pridáme do mísy žloutky, rum, zbylé mléko a rozpuštenou vlažnou Heru. Vypracujeme vlácné, hladké, nelepivé testo, které necháme v míse zakryté uterkou na teplém míste kynout.
Poté testo opet propracujeme, rozdelíme na zhruba dvacet stejne vekých kousku. Každý kus promneme, zploštíme, naplníme pokrájenými švestkami ochucenými skoricí a pridáme bud jen krupicový cukr nebo do každého pridáme lžicku makové ci tvarohové náplne. Bochánky pevne uzavreme a dáme na pomaštený plech nebo pecící papír spojem dolu ješte krátce odpocinout (kynout). Tesne pred pecením potreme bochánky rozšlehaným vajíckem.
Peceme v predehráté troube na 180 stupnu dozlatova. Po vychladnutí pocukrujeme a podáváme.

Zajímavé odkazy

0 Komentářů

Napište komentář

Jméno

Email

Jakým dnem začíná týden?